- Úvod
- Perníčky
SUROVINY NA TĚSTO
- 500 g hladké mouky
- * 180 g medu
- * 175 g moučkového cukru
- * 40 g změklého másla
- * 15 g kakaa
- * 10 ml tuzemáku
- * 2 vejce
- * ½ sáčku prášku do pečiva
- * 1 vrchovatá lžička perníkového koření
Postup TĚSTO
1 Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Uděláme z něj váleček, slabě ho zasypeme moukou a zabalíme do potravinářské fólie. Necháme přes noc odležet v lednici.
2 Troubu rozehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
3 Odleželé těsto necháme dojít do pokojové teploty. Poté ho rozválíme na slabě pomoučeném válu na placku silnou 4-5.5 mm. Vykrojíme požadované tvary a přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 8 minut.
4 Perníčky ihned po upečení potřeme rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé. Potřené perníčky přeneseme na tuhou podložku, kde je necháme minimálně den odpočinout, aby se nezkroutily. Poté je zdobíme bílkovou polevou.